ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ME ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΒΙΝΤΕΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑΡΑ ΜΑΣ!!

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ BLOG, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ''ΟΠΑΔΩΝ'' ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.



Τα κειμενα της σελιδας δεν εκπροσωπουν το σωματειο και την ευθυνη φερουν μονο οι συγγραφεις των. Επιτρέπετε η αναδημοσίευση μονο οταν αναφαίρετε το blog. Στο blog θα εκφραζονται και πολιτικοποιημενες αποψεις και κοινωνικα θεματα, περα απο την ενημερωση σας γυρω απο αθλητικα θεματα.

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Οι γενιές που μεγαλώσαμε με το... Subbuteo, στην πλήρη έκδοση, είχαμε πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα. Στο πλήρες πακέτο του μυθικού πια παιχνιδιού το τρόπαιο περιλαμβανόταν.

Σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια.

Στα τραπέζια, στα πατώματα, σε τοίχους, ακόμη και σε σχολικές αίθουσες η τσόχα στηνόταν, οι ομάδες παρατάσσονταν με αποκλειστικό στόχο την απονομή.
Την απονομή του «Ζιλ Ριμέ»...

Ηταν αυτό, ''ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ'' που γνωρίσαμε εμείς ως το απόλυτο τρόπαιο (ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ), το Κύπελλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Μετά το 1970, πάντως, έχει αλλάξει ονομασία, αλλά η αίγλη, η λάμψη και η σημασία του δεν μειώθηκαν. Είναι και θα είναι για πάντα......... ''το Παγκόσμιο Κύπελλο''!!

Ενα Κύπελλο με τεράστια ιστορία, το οποίο αρχικά είχε πάρει το όνομα του μεγάλου Γάλλου ποδοσφαιράνθρωπου Ζιλ Ριμέ, επί της προεδρίας του οποίου στη FIFA διοργανώθηκε το πρώτο Μουντιάλ, το 1930 στην Ουρουγουάη.

Από τότε μέχρι σήμερα δύο τύποι τροπαίων έχουν απονεμηθεί στους νικητές των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Αυτό που είχε σχεδιάσει ο Αμπελ Λαφλέρ και είχε έντονο ελληνικό στοιχείο, καθώς απεικόνιζε τη θεά Νίκη, αλλά και αυτό που το διαδέχτηκε και το οποίο απονέμεται από το 1974 μέχρι σήμερα στους νικητές. Η έμπνευση της σχεδίασης ανήκει στον Ιταλό καλλιτέχνη Σίλβιο Γκατζανίγκα και περιλαμβάνει δύο ανθρώπινες μορφές, σαν άλλους Ατλαντες να βαστούν στα χέρια τους τον πλανήτη Γη.

Η σκυλίτσα η Πικλς και ο Β' παγκοσμιος πόλεμος
Το «Ζιλ Ριμέ» ονομάστηκε έτσι το 1946 προς τιμήν του μεγάλου Γάλλου προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας και ταξίδεψε στην ιστορία, διατρέχοντας ακριβώς τους ίδιους κινδύνους που διέτρεξε και ολόκληρη η ανθρωπότητα. Μεταφέρθηκε στην Ουρουγουάη το 1930 για την πρώτη απονομή με το πλοίο Κόντε Βέρντε, το οποίο μετέφερε και τις ομάδες του Βελγίου, της Ρουμανίας και της Γαλλίας.
Οι Ουρουγουανοί ήταν αυτοί που το..... φίλησαν και το χάιδεψαν πρώτοι.

Το 1938 νικήτρια του Μουντιάλ ήταν η Ιταλία και τα επόμενα 4 χρόνια το Κύπελλο έπρεπε να μείνει στη χώρα, όπως όριζε το πρωτόκολλο τότε.

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα ξέσπασε πόλεμος... Οι Γερμανοί εισέβαλαν παντού και το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή θα ήταν ένα εξαίρετο πολεμικό λάφυρο.

Η «Νίκη» σώθηκε χάρη στην ευφυΐα του αντιπροέδρου της ιταλικής ομοσπονδίας, Οτορίνο Μπαράσι, ο οποίος το πήρε από τη θυρίδα της τράπεζας όπου φυλασσόταν στη Ρώμη, το τύλιξε με ένα σεντόνι και το έβαλε σε ένα κουτί παπουτσιών.
Το τοποθέτησε κάτω από το κρεββάτι του κι έτσι, με μαγικό τρόπο, το τρόπαιο δεν έπεσε στα χέρια των Ναζί.
Η περιπέτειά του, όμως, δεν τελείωσε εκεί. Στις 20 Μαρτίου 1966, τέσσερις μήνες πριν από το Μουντιάλ της Αγγλίας, ληστές έκαναν το μεγάλο κόλπο.
Κατάφεραν να το κλέψουν από μία έκθεση που γινόταν στο Γουέστμινστερς Σέντραλ Χολ. Σοκ και πανικός!
Μία εβδομάδα μετά, όμως, ένα σκυλί θα περνούσε στην ιστορία. Ηταν η Πικλς, που μύρισε και σκάλισε το χώμα όπου βρισκόταν θαμμένο το τρόπαιο, κάτω από τον φράκτη ενός προαστιακού κήπου. Η Πικλς έγινε λαϊκός ήρωας στην Αγγλία.

Η κλοπή και η αλλαγή
Από τότε άρχισαν να δημιουργούνται οι ρέπλικες του τροπαίου, που είναι συνηθισμένες μέχρι και σήμερα σε κάθε παράλληλη εκδήλωση. Η συγκεκριμένη ρέπλικα, πάντως, πουλήθηκε το 1997 σε δημοπρασία και αγοράστηκε από τη FIFA αντί του ποσού των 247.000 λιρών.
Οι εικασίες της εποχής ανέφεραν ότι το δημοπρατούμενο αντικείμενο δεν ήταν απλά ένα ομοίωμα, αλλά το ίδιο το τρόπαιο, το οποίο είχε κλαπεί το 1983. Ηταν μεγάλη η ζέση της FIFΑ να το αποκτήσει και οι φήμες οργίαζαν.

Η παγκόσμια ομοσπονδία, πάντως, απέδειξε ότι ήταν η ρέπλικα με επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA, η ομάδα που θα κέρδιζε το Μουντιάλ για 3 φορές θα είχε δικαίωμα να το αποκτήσει διά παντός και να το βάλει στην προθήκη της διά βίου.
Αυτό έγινε με τη Βραζιλία το 1970 στο Μεξικό.
Εντούτοις, 13 χρόνια αργότερα, το τρόπαιο εκλάπη.
Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν, αλλά το «Ζιλ Ριμέ» δεν βρέθηκε ποτέ.

Ετσι το 1974 ήρθε στη ζωή μας το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο, στη βάση του οποίου γράφονται οι νικητές των Μουντιάλ στη γλώσσα κάθε νικήτριας χώρας.


Πλέον, πάντως, δεν ισχύει ο κανονισμός περί των τριών κατακτήσεων και οι νικήτριες έχουν στην τροπαιοθήκη τους ρέπλικες του κανονικού.

Εικάζεται ότι η FIFA θα αναγκαστεί να αντικαταστήσει το Κύπελλο μετά το Μουντιάλ του 2038, όταν και δεν θα υπάρχει πλέον χώρος στη βάση για να γράφονται τα ονόματα των νικητών.

ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ??

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου