ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ME ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΒΙΝΤΕΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑΡΑ ΜΑΣ!!

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ BLOG, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ''ΟΠΑΔΩΝ'' ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.



Τα κειμενα της σελιδας δεν εκπροσωπουν το σωματειο και την ευθυνη φερουν μονο οι συγγραφεις των. Επιτρέπετε η αναδημοσίευση μονο οταν αναφαίρετε το blog. Στο blog θα εκφραζονται και πολιτικοποιημενες αποψεις και κοινωνικα θεματα, περα απο την ενημερωση σας γυρω απο αθλητικα θεματα.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - Απ' το Σοβετο στις Βουβουζελες...


Πλησιαζει μια ιστορικη ημερομηνια για την Νοτια Αφρικη, ειναι η 16/Ιουνιου που πεφτει μεσα στην πρωτη εβδομαδα διοργανωσης του Μουντιαλ. Ειχαμε απλα αναφερει σε προηγουμενη σχετικη αναρτηση οτι το Σοβετο (γκετο εγχρωμων στην μητροπολιτικη περιοχη του Γιοχανεσμπουργκ) αποτελεσε σημειο αναφορας για τις πολιτικες εξελιξεις στην Νοτ. Αφρικη πριν απο αρκετα χρονια.

Ας δουμε την ιστορια πως εξελιχθηκε 34 χρονια πριν:

Σοβέτο, σαν σήμερα πριν 34χρόνια !
Η φωτογραφία που βλέπετε ευαισθητοποίησε την παγκόσμια κοινή γνώμη πριν τριάντα τρια χρόνια και αποτελεί το αιώνιο στίγμα της εξέγερσης των μαύρων για ίσα δικαιώματα και για δημοκρατία στην Ν. Αφρική.
Ο φωτογράφος Sam Nzima αιχμαλώτισε σε μαύρο και άσπρο, την εικόνα που αποκαλύπτει το ετοιμοθάνατο παιδί που μεταφέρεται από έναν φίλο και την αδελφή του.
Το όνομά του ήταν Hector Peterson, έντεκα ετών, που σκοτώθηκε στις 16 Ιουνίου 1976 κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης στο περίφημο Σοβέτο, μια μαύρη συνοικία έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ.
Ο μικρός Hector ήταν το πρώτο θύμα μιας εξέγερσης που ξεκίνησε ως μια ειρηνική διαμαρτυρία 10.000 μαύρων μαθητών ενάντια στην τοτε κυβέρνηση της Ν. Αφρικής.
Αφορμή γι’ αυτή την κατάσταση ήταν η προσπάθεια από το καθεστώς της επιβολής της μισητής γλώσσας του απαρτχάιντ τα Afrikaans στα μαύρα σχολεία. Φοβούμενη την έναρξη μιας επανάστασης, η τοπική αστυνομία απάντησε με τη βία, και με σφαίρες ενάντια στους άοπλους διαδηλωτές ,σκοτώνοντας πάνω από 20 άτομα. Εκατοντάδες ήταν βαριά τραυματισμένοι.
Η αιματοχυσία εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και τουλάχιστον 500 άτομα σκοτώθηκαν κατά τα γεγονότα που ακολούθησαν. Η εξέγερση σηματοδότησε την αρχή του σταδιακού τέλους της καταπιεστικής εποχής του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Ο όρος απαρτχάιντ ήταν μια πολιτική του φυλετικού διαχωρισμού, που είχε επιβληθεί στη χώρα από το 1948 έως το 1991.
Η εφαρμογή της πολιτικής ,σύμφωνα με την οποία οι Νοτιοαφρικάνοι χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: τους Μπαντού (Μαύρους Αφρικανούς), τους Λευκούς και τους Έγχρωμους (Μιγάδες). Μια τέταρτη κατηγορία, οι Ασιάτες (Ινδοί και Πακιστανοί), προστέθηκε αργότερα.
Το σύστημα του απαρτχάιντ μέσω μιας σειράς νόμων, όριζε τους διαφορετικούς τομείς κατοικίας και δουλειάς των φυλών στις αστικές περιοχές και εμπόδιζε την πρόσβαση των μη λευκών σε ορισμένες περιοχές. Αυτοί οι νόμοι περιόρισαν ακόμα περισσότερο το ήδη μειωμένο δικαίωμα των μαύρων Αφρικανών στην κατοχή γης, παγιώνοντας τον έλεγχο της λευκής μειοψηφίας στο 80% των Νοτιοαφρικανικών εδαφών.
Μέσω νόμων πάντοτε το καθεστώς του απαρτχάιντ απαγόρευε τις περισσότερες κοινωνικές επαφές μεταξύ των φυλών, επέβαλε τον διαχωρισμό των δημόσιων υπηρεσιών και των εκπαιδευτικών συστημάτων, δημιούργησε κατηγορίες εργασίας για κάθε φυλή, αλλά και καθιστούσε αδύνατη την συμμετοχή στην κυβέρνηση των μη λευκών.
Σήμερα στο Σοβέτο (αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο φοβάμαι), στην επέτειο των 34 χρόνων, κανείς δεν θα μιλήσει για τους περισσότερους από 60 νεκρούς τους τελευταίους μήνες, για τις δεκάδες βιασμένες γυναίκες και τους 80.000 Αφρικανούς μετανάστες που είδαν τις καλύβες τους να καταστρέφονται και τα λιγοστά υπάρχοντά τους να λεηλατούνται από μαύρους ΝότιοΑφρικανούς.
Αφρικανοί μετανάστες (και προσφυγες), που οι πατεράδες τους την εποχή του απαρτχάιντ δέχθηκαν στη χώρα τους πρόσφυγες από το Σοβέτο, βλέπουν τα παιδιά όσων ευεργετηθήκαν να υψώνουν πέτρες, μαχαίρια και όπλα εναντίον των.
«Κουβάρα» τους χαρακτηρίζουν, δηλαδή «νέγρους», κι ας είναι …….νέγροι και αυτοί που επιτίθενται.
Οι σημερινοί νέοι στην Νότιο Αφρική, λάθεψαν στο ...στόχο… και κραυγάζουν….. ………..
«Φύγε, αλλιώς θα πεθάνεις, γιατί …..μου παίρνεις τη δουλειά» !!!
Εκεί ψηλά, σίγουρα ένα δάκρυ θα κυλά στο προσωπάκι του μικρού Hector Peterson.
ΥΓ. Στην μνήμη του μικρού Hector που μαζί με την μικρή Phan Thi Kim Phuc , έμειναν στην μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς !
Απο τοτε μεχρι σημερα, οντως πολλα αλλαξαν και οπως εχουμε ηδη γραψει το μισος μεταξυ των φυλων καλα κρατει, παρ'ολο που (και λογω Μουντιαλ) ειναι καλα κρυμμενο.
Ακομα και οι δημοσιογραφοι μας που βρεθηκαν στο Ντερμπαν (μαλλον νομιζαν οτι πανε καμμια εξωτικη εκδρομουλα) αρχισαν να μας ενημερωνουν σημερα κιολας πρωι-πρωι (δευτερη μερα διαμονης της Ελληνικης αποστολης) για το ποσοι ''ελαχιστοτατοι'' κυκλοφορουν οταν βραδιασει στους δρομους, ποσο καλη ασφαλεια εχει διαθεσει η διοργανωτρια χωρα στην αποστολη μας, οπως βεβαια και στις αλλες, ποσο μεγαλη προσοχη πρεπει να δειχνεις να μην προκαλεις (με τιμαλφη, γκατζετακια, κλπ)......
Ακομα και η πρεσβεια μας στην Πρετορια και το τοπικο Ελληνικο Προξενειο στο Ντερμπαν (αριθμει περιπου 2500 ατομα η τοπικη Ελληνικη παροικια), εξεδωσαν ανακοινωση να ειναι προσεχτικοι με τα υπαρχοντα τους τα μελη της αποστολης και αλλες πολλες συμβουλες.....για ναυτιλομενους....
Παραλληλα μαθαμε σημερα (δια στοματος Τακη Φυσσα) οτι ο Βαγγ. Μορας εχει μισες-μισες πιθανοτητες να προλαβει το πρωτο ματς της Εθνικης μας,
ενω την σημερινη προπονηση, (βασει προγραμματος της ΦΙΦΑ) με ανοιχτες τις πορτες αναμενεται να την παρακολουθησουν πολλοι ομογενεις, οι οποιοι εχουν σημαιοστολισει, οτιδηποτε μπορει να σημαιοστολιστει!!
Καποιος με μεγαλη οικονομικη επιφανεια, ακουστηκε οτι αγορασε και μοιρασε 1000 εμφανισεις της Εθνικης σε ντοπιους!!
Και ενω αναμενονται και οι πρωτοι εκδρομεις απο την Ελλαδα, διαβαστε τι συνεβηκε πριν λιγο στο διεθνες αεροδρομιο του Ντερμπαν:
Σταμάτησαν Αργεντινούς χούλιγκανς
Δέκα άτομα που ταξίδεψαν από την Αργεντινή στη Νότιο Αφρική, απέλασαν οι αρχές της αφρικανικής χώρας, αφού είχαν ποινικό μητρώο. Το προξενείο της Αργεντινής στο Ντέρμπαν, ανακοίνωσε πως ανάμεσα σε 80 οπαδούς της ομάδας του Ντιέγκο Μαραντόνα, υπήρχε μερίδα χούλιγκαν στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα.
Οι αρχές της Νοτίου Αφρικής, αποφάσισαν να μην επιτρέψουν την είσοδο στην χώρα σε 10 Αργεντινούς, οι οποίοι θα απελαθούν άμεσα και θα επιστρέψουν στο Μπουένος Άιρες, δήλωσε το προξενείο της Αργεντινής, ενώ η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για άτομα που έχουν προκαλέσει αναταραχές, έχουν εμπλακεί σε πράξεις βίας και θα έκαναν ξανά το ίδιο.
Εχουμε γραψει οτι απο ελεγχο ξερουν καλα οι Νοτιοαφρικανοι (τεχνογνωσια Απαρτχαιντ!!)
Εν τω μεταξυ πληθαινουν και οι διαμαρτυριες για τις ''ΒΟΥΒΟΥΖΕΛΕΣ''
Διοτι οποιος παρακολούθησε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών που έλαβε χώρα στη Νότια Αφρική τον περασμένο Ιούνιο, σίγουρα θα δεινοπάθησε από τις εκνευριστικές κι άλλων συναφών επιθέτων βουβουζέλες.
Για το καλό όλων μας και κυρίως για το καλό της ψυχικής μας υγείας, ήρθε ένας θεόσταλτος παγκόσμιος οργανισμός που ονομάζεται «Η ακοή του κόσμου» να προειδοποιήσει ότι ο ήχος της βουβουζέλας μπορεί να προκαλέσει ΜΟΝΙΜΗ ΚΩΦΩΣΗ!

Η FIFA έκανε το μεγάλο σφάλμα να εγκρίνει την είσοδο των βουβουζέλων στα γήπεδα, καθώς αποτελεί μέρος της κουλτούρας των Νοτιοαφρικανών και την Παρασκευή, στην πρεμιέρα του Mundial όπου όπως είθισται η διοργανώτρια ανοίγει το... χορό θα υπάρχουν περίπου 95.000 απ’ αυτές στις εξέδρες!
Μάλιστα, η παγκόσμια ομοσπονδία έκανε και test event με 95.000 βουβουζέλες να σφυρίζουν καθώς υπήρχαν φοβίες ότι μπορεί να μην ακούγονταν από τα μεγάφωνα έκτακτες ανακοινώσεις. Για κακή μας τύχη, δυστυχώς ακούγονταν...

Ο οργανισμός που χρηματοδοτείται και δημιουργήθηκε από την ελβετική εταιρία ακουστικών «Phonak» σε έρευνα που πραγματοποίησε διαπίστωσε ότι παράγουν εξαιρετικά επικίνδυνους ήχους, που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής καθώς τα σήματα που στέλνουν είναι πιο δυνατά κι απ’ αυτά του αλυσοπρίονου!
Στην έρευνα που έγινε σε ηχομωνομένο στούντιο η βουβουζέλα μετρήθηκε στα 127 ντεσιμπέλ, την ώρα που η κόρνα που χρησιμοποιείται στα γήπεδα φτάνει στα 123.5, όσα και τα τύμπανα των Βραζιλιάνων που χρησιμοποιούν στην σάμπα!
Στην 4η θέση των ντεσιμπέλ βρισκόταν η σφυρίχτρα του διαιτητή, ενώ η κουδούνες που χρησιμοποιούν οι Ελβετοί και οι Αυστριακοί παράγουν 114.9 ντεσιμπέλ!
«Για να καταλάβετε πόσο επικίνδυνο είναι, πάρτε ως παράδειγμα το ότι αν ένας ήχος είναι αυξημένος κατά 10 ντεσιμπέλ τα αυτιά μας το λαμβάνουν σε πολλαπλάσια ντεσιμπέλ κάτι που σημαίνει ότι η βουβουζέλα φτάνει στα διπλάσια ντεσιμπέλ της κουδούνας!
Σύμφωνα με τον οργανισμό οποιαδήποτε έκθεση του ακουστικού μας συστήματος σε περισσότερα από 85 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσει κώφωση! Γι αυτό λοιπόν καλεί τους θεατές που θα βρεθούν στα γήπεδα να φορούν ωτασπίδες!

Πάντως για να λέμε και... του στραβού το δίκιο, ακόμα και δυο οπαδοί να φωνάξουν στα αυτιά σου «γκολ» τα ντεσιμπέλ φτάνουν στα 121.6...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου