«Θα ήθελα να είχα παίξει με αυτήν την εθνική ομάδα της Ελλάδας και να είχα αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης» δηλώνει ο ομογενής Γιώργος Κουμανταράκης, ο οποίος ήταν παρών χθες βράδυ στην εκδήλωση της ομογένειας του Ντέρμπαν μαζί με την οικογένειά του, τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά, φορώντας, μάλιστα, φανέλα της εθνικής ομάδας.
Ο Γιώργος Κουμανταράκης, που αγωνίστηκε πολύ πριν από τους Ελληνες διεθνείς σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά με τη φανέλα της Νότιας Αφρικής το 2002, θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, αρκεί -όπως λέει- «να προσέξει το παιχνίδι με τη Νότια Κορέα, που είναι κλειδί για τη συνέχεια και να το κερδίσει, κάτι που μπορεί να κάνει».
Πώς αισθάνεσαι ως Ελληνας που βλέπει εδώ την εθνική ομάδα;
«Μεγάλη χαρά και συγκίνηση, όπως όλοι οι Ελληνες που ζουν στο Ντέρμπαν, αλλά και στη Νότια Αφρική».
Σε βλέπουμε με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Θα ήθελες να την έχεις φορέσει και να έχεις παίξει με αυτήν σε μεγάλες διοργανώσεις;
«Και βέβαια θα ήθελα. Θα ήθελα να έχω παίξει με τη Ελλάδα και να έχω κατακτήσει το Euro το 2004, για παράδειγμα. Αλλά και παρότι δεν έπαιξα και δεν ήμουν στην εθνική ομάδα της Ελλάδας πανηγύρισα το Euro το 2004».
Αν η Ελλάδα παίξει με τη Νότια Αφρική, που μπορεί να συμβεί στην επόμενη φάση, με ποιον θα είσαι;
«Θα κόψω τη φανέλα που φοράω στα δύο (σ.σ.: γέλια) και θα βάλω μισή ελληνική, μισή Νότια Αφρική. Πρέπει, όμως, να πω ότι η Νότια Αφρική μου έχει προσφέρει πολλά και ως χώρα και ως εθνική ομάδα. Εδώ μεγάλωσα και μου έχει δώσει πάρα πολλά. Εδώ έμαθα ποδόσφαιρο και άρχισα να παίζω και εδώ έγινα διάσημος στο ποδόσφαιρο, αλλά βεβαίως είμαι και Ελληνας και πάντα θέλω το καλύτερο για τη χώρα και την ομάδα της Ελλάδας».
Μπορεί να διακριθεί η Ελλάδα;
«Και βέβαια μπορεί. Κλειδί είναι το ματς με τη Νότια Κορέα, αυτό πρέπει να προσέξει η Ελλάδα. Αν νικήσει, που μπορεί, νομίζω ότι θα προκριθεί στην επόμενη φάση και θα πάει για ψηλά».
Διεθνής καριέρα
Ο Γιώργος Κουμανταράκης αγωνιζόταν ως επιθετικός. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο το 1992 στη νοτιοαφρικανική ομάδα Αμα-Ζούλου και έξι μήνες αργότερα μεταγράφηκε στη Μάνινγκ Ρέιντζερς, με την οποία κατέκτησε τον τίτλο. Το 1996 πήγε στην ισχυρή Σούπερσπορ Γιουνάιτεντ αντί ποσού-ρεκόρ τότε για μεταγραφή στο νοτιοαφρικανικό ποδόσφαιρο.
Το 1998 μεταγράφηκε στην Ελβετία, στη Λουκέρνη, και την επόμενη χρονιά τον αγόρασε η Βασιλεία, με την οποία έπαιξε και στο Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2002-03, όταν και πήρε μεταγραφή στην αγγλική Πρέστον. Ακολούθως έπαιξε στη Γερμανία, στη Ροτβάις Ερφουρτ, μετά υπέγραψε στην Γκρόιτερ Φιρτ, αλλά δεν αγωνίστηκε καθόλου λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο, που τον ανάγκασε να σταματήσει το ποδόσφαιρο το 2005-06.
Η κλήση στην Ελπίδων της Ελλάδας...
Ευλόγως αναρωτιέται κανείς γιατί ποτέ δεν υπήρξε ενδιαφέρον για αυτόν τον παίκτη από τις εθνικές ομάδες της Ελλάδας. Ο ίδιος λέει για αυτό: «Πριν από πολλά χρόνια (σ.σ.: 17 χρόνια) είχα κληθεί στην εθνική ομάδα της Ελλάδας των Ελπίδων για προετοιμασία. Εμεινα μερικές ημέρες με την ομάδα και έκανα προπονήσεις και στη συνέχεια με ειδοποίησαν ότι δεν με χρειάζονται. Εκτοτε δεν ξανακλήθηκα και το 1997 κλήθηκα στην εθνική ομάδα της Νότιας Αφρικής».
Ποια η γνώμη σου για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Νομίζω ότι προοδεύει συνεχώς κυρίως λόγω της Εθνικής, αλλά και των ομάδων και έχει ακόμη πολλά περιθώρια».
Παρακολουθείς το ελληνικό πρωτάθλημα;
«Και βέβαια, όσο μπορώ το παρακολουθώ».
Οι τρεις συμμετοχές
Ο Γιώργος Κουμανταράκης έχει τρεις συμμετοχές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη φανέλα της Νότιας Αφρικής, στο Μουντιάλ του 2002 στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Είχε αγωνιστεί και στα τρία παιχνίδια ως αλλαγή. Στο πρώτο ματς Παραγουάη - Νότιος Αφρική 2-2 είχε μπει ως αλλαγή στο 78' του αγώνα. Στο δεύτερο ματς, που η Νότια Αφρική νίκησε τη Σλοβενία 1-0, είχε μπει αλλαγή στο 80' της συνάντησης, ενώ στον τρίτο αγώνα που η Νότια Αφρική ηττήθηκε με 3-2 από την Ισπανία και αποκλείστηκε από τη συνέχεια είχε μπει ως αλλαγή στο 74’. Συνολικά έχει φορέσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Νότιας Αφρικής 13 φορές και το αποκορύφωμα ήταν βέβαια η συμμετοχή του στην τελική φάση του Μουντιάλ του 2002.
Από την μπάλα στη δικηγορία
Ο Γιώργος Κουμανταράκης ζει σήμερα στο Ντέρμπαν, όπου και εργάζεται. Είναι δικηγόρος και εδώ και τέσσερα χρόνια έχει εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο λόγω τραυματισμών. Είναι 36 ετών και θα μπορούσε βεβαίως να έχει συνεχίσει το ποδόσφαιρο και να βρίσκεται στην ενεργό δράση, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω των συνεχών και σοβαρών τραυματισμών. Ο Γιώργος είναι πατέρας δύο παιδιών, μιας κόρης και ενός γιου, ενώ η σύζυγός του περιμένει και τρίτο παιδί. Ολοι μαζί πήγαν χθες στην εκδήλωση της ομογένειας για την Εθνική Ελλάδας.
* Ο Γιώργος Κουμανταράκης γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά από πέντε ετών ζει στη Νότια Αφρική. Σε αυτόν, όπως λέει, η αφρικανική χώρα έχει δώσει πολλά και έχει φορέσει και τη φανέλα της εθνικής της ομάδας.
πηγη: Sentragoal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου