ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ME ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΒΙΝΤΕΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑΡΑ ΜΑΣ!!

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ BLOG, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ''ΟΠΑΔΩΝ'' ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.Τα κειμενα της σελιδας δεν εκπροσωπουν το σωματειο και την ευθυνη φερουν μονο οι συγγραφεις των. Επιτρέπετε η αναδημοσίευση μονο οταν αναφαίρετε το blog. Στο blog θα εκφραζονται και πολιτικοποιημενες αποψεις και κοινωνικα θεματα, περα απο την ενημερωση σας γυρω απο αθλητικα θεματα.

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Μετα την ομαδα με τους 27.000 προεδρους, ας μαθουμε πως επιζουν οι ομαδες στην Ελλαδα...


Πριν 2-3 μερες, σας αναλυσαμε αρκετα το παραδειγμα της ΕΜΠΣΦΛΙΙΝΤ Γιουναιτεντ ομαδα της κατηγοριας κονφερανς στην Αγγλια και πως λειτουργει το σωματειο αυτο, οπου οι φιλαθλοι-μελη, ψηφιζουν ακομα και την συνθεση που θα κατεβασει ο προπονητης να παιξει στο γηπεδο (αντε μετα απ' αυτο, να..... προσπαθησουν να σου την κανουν.....) Για τολμηστε!!!


Οσοι δεν το διαβασατε, θα το βρειτε στις παλαιοτερες αναρτησεις η στην θεματικη ενοτητα με τιτλο: the Fleet


Ας μαθουμε ομως τωρα, πως κινειται - προς το παρον -( διοτι εδω στην Ελλαδα, αλλο νομο εχουμε το πρωι, αλλον το μεσημερι και με αλλον παμε για υπνο) το συστημα των οικονομικων ενισχυσεων στην Ελλαδα:


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΩΡΕΩΝ - ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1005/14-1/2005 με την οποία καθορίστηκαν οι υποχρεωτικά εκπιπτόμενες δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και οι οποίες θα αναγνωρίζονται υποχρεωτικά από τον ελεγκτικό μηχανισμό ξεκαθαρίζεται οριστικά το θέμα της αναγνώρισης των χορηγιών σε χρήμα όχι όμως και των δωρεών σε είδος που παραμένει ασαφές τοπίο. Στο σημείο που αναφέρεται για τις δωρεές η ανωτέρω ΠΟΛ (Θέμα 5 ) επισημαίνει ότι, για την έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα επιχείρησης των χρηματικών δωρεών προς αθλητικό σωματείο απαιτείται η συνδρομή των εξής προϋποθέσεων:

α) παρακράτηση φόρου 10% για το πέραν των 2.950 ευρώ και για το σύνολο των χρηματικών δωρεών μέσα σε ένα έτος στον ίδιο δωρεοδόχο. Ο φόρος αποδίδεται μέχρι της λήξης υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της εταιρείας που πραγματοποίησε την χορηγία αλλιώς δεν αναγνωρίζεται φορολογικά και δεν συμψηφίζεται με φόρο που προκύπτει από τυχόν άλλες φορολογικές υποχρεώσεις του δωρεοδόχου, ούτε επιστρέφεται (ΠΟΛ. 1142/24.4.1997).

Το πρωτότυπο του παραστατικού καταβολής του φόρου υποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου ( άρθρο 32 παρ. 1 Ν. 3296/2004).

Η παρακράτηση φόρου δεν γίνεται στις δωρεές ακινήτων, ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων οχημάτων (ΠΟΛ 1110/27.3.1997)όπως προκύπτει ρητά και από τις διατάξεις αφού αναφέρονται σε δωρεές χρηματικών ποσών.

β) κατάθεση του ποσού στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τραπεζικό λογαριασμό του σωματείου (άρθρο 31 παρ.1 περίπτωση α υποπερίπτωσης γγ του ν.2238/1994 ,

γ) ύπαρξη των δικαιολογητικών που ορίζονται στον νόμο που είναι τα εξής :

Το πρωτότυπο του παραστατικού κατάθεσης του ποσού της δωρεάς.

Αντίγραφο πρακτικού του Δ.Σ περί αποδοχής της δωρεάς θεωρημένο από τον προϊστάμενο του γραφείου φυσικής αγωγής του νομού της έδρας του σωματείου

Αντίγραφο της σελίδας του βιβλίου ταμείου του σωματείου, όπου έχει κατατεθεί το ποσό της δωρεάς, θεωρημένο από τον παραπάνω προϊστάμενο του γραφείου φυσικής αγωγής.

δ) ότι μαζί οι δωρεές και χορηγίες της επιχείρησης υπερβαίνουν το ποσό των 100 ευρώ κατά διαχειριστική περίοδο(ίσχυσε μέχρι 31.12.2004)

ε) το συνολικό ποσό των οποιοδήποτε δωρεών ( στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές προς τα αθλητικά σωματεία) που εκπίπτουν δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των καθαρών κερδών που προκύπτουν πριν από την αφαίρεση αυτών των ποσών από τα ακαθάριστα έσοδα της οικείας διαχειριστικής περιόδου και

στ) η δωρεά να προορίζεται για την καλλιέργεια και ανάπτυξη ερασιτεχνικών τμημάτων.(1110895/11314 ΠΕ/Β0012/20.2.2004).

Εάν τα αθλητικά σωματεία διατηρούν και τμήματα αμειβομένων αθλητών

τότε υποχρεούνται να έχουν διακεκριμένη διαχείριση από τα ερασιτεχνικά

τμήματα που επίσης διατηρούν και για τα οποία εκπίπτει αποκλειστικά η

χορηγία –δωρεά (άρθρο 2 παρ. 3 Ν. 1958/1991 περί τμημάτων

αμειβομένων αθλητών-αθλητικών ΑΕ και άλλες διατάξεις ΦΕΚ 122Α και

1118115/11066/Β0012/3.12.1

998).

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κατάλογος των δαπανών που εκπίπτουν προέκυψε από τις διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας(άρθρο 31 Ν 2238/94) του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, από τις διευκρινιστικές εγκυκλίους αλλά και από την νομολογία των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι δωρεές σε είδος, οι οποίες προβάλουν την επιχείρηση άμεσα ή έμμεσα ,κάνουν γνωστά τα προϊόντα της και αυξάνουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τον κύκλο εργασιών της, υπάγονται κατά την γνώμη μου στα γενικά έξοδα διαχείρισης και θα έπρεπε να αναγνωρίζονται οπωσδήποτε ως παραγωγικές δαπάνες.

Στον κατάλογο όμως των δαπανών της ΠΟΛ 1005/14.1.2005 δεν προκύπτει με σαφήνεια αν αναγνωρίζονται η όχι οι δαπάνες που προέρχονται από αγορές αγαθών τα οποία στην συνέχεια δίνονται ως δωρεά σε είδος σε αθλητικά σωματεία , εκτός από τις παροχές σε είδος για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις.

Άρα, σε κάθε έλεγχο θα πρέπει να εξετάζεται η παραγωγικότητα της δαπάνης – δωρεάς και τελικά δεν μπορεί να διασφαλίσει κανείς την αποδοχή της δαπάνης από τον φορολογικό ελεγκτή.

Για τις δωρεές σε χρήμα όμως από την 1.1.2005 δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφισβήτηση από τον φορολογικό ελεγκτή με την προϋπόθεση όμως να τηρηθούν επακριβώς όλες οι ανωτέρω διαδικασίες
.Συντομα, θα μαθετε επισης, πως μπορουν οι ιδιωτες να
χρηματοδοτησουν την ομαδα τους, αντι να ειναι χορηγοι της ''τροικας''''επενδυστε υπευθυνα''Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου