ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ME ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΒΙΝΤΕΟ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑΡΑ ΜΑΣ!!

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ BLOG, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ''ΟΠΑΔΩΝ'' ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ.



Τα κειμενα της σελιδας δεν εκπροσωπουν το σωματειο και την ευθυνη φερουν μονο οι συγγραφεις των. Επιτρέπετε η αναδημοσίευση μονο οταν αναφαίρετε το blog. Στο blog θα εκφραζονται και πολιτικοποιημενες αποψεις και κοινωνικα θεματα, περα απο την ενημερωση σας γυρω απο αθλητικα θεματα.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

O ΦΟΙΝΙΚΑΣ - ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ (PART 2)

Σε συνεχεια της κοινης αναρτησης του μπλογκ μας και του http://vissiniclubnogate.blogspot.com/ σχετικα με την ιδεα του δικου μας νομισματος του "ΦΟΙΝΙΚΑ'' σας παρουσιαζουμε ενα αρθρο ημερησιας εφημεριδας και τα αποτελεσματα της ερευνας μας στο Ιντερνετ, για σχετικα θεματα.


«Κοινωνικό κατάστημα»: Στο «Sozialkaufhaus» της συνοικίας Νeukolln, στο Βερολίνο, άνεργοι, συνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι μπορούν να αγοράσουν αντικείμενα ή έπιπλα σε τιμές που δεν αντέχουν σε συναγωνισμό
Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με συνηθισμένο παλαιοπωλείο:
χρησιμοποιημένοι καναπέδες παραταγμένοι μπροστά σε τεράστιες ντουλάπες, βιτρίνες γεμάτες ποτήρια και αντικείμενα όλων των ειδών, αμέτρητα βιβλία και πολυέλαιοι της δεκαετίας του ΄50. Η διαφορά είναι ότι στο Sozialkaufhaus, ένα «κοινωνικό κατάστημα» που βρίσκεται στη λαϊκή συνοικία Νeukolln, στο Βερολίνο, οι τιμές απευθύνονται σε μια ιδιαίτερη πελατεία: άνεργοι, συνταξιούχοι, αλλά και χαμηλόμισθοι μπορούν να αγοράσουν εδώ ένα πλήρες κρεβάτι με 50 ευρώ, ένα ποτήρι με 20 λεπτά, μια ντουλάπα με 50 ευρώ, ένα βιβλίο με 1 ευρώ και αλλα πολλα.
Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να προμηθευτεί κανείς μέχρι πέντε ρούχα δωρεάν.

Από τότε που ο Μίχαελ Μάσκολους ίδρυσε την οργάνωση Die Τeller Gottes («Τα Πιάτα του Θεού») και άνοιξε το πρώτο του κέντρο το 2004, η ζήτηση δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται. Ώς και 350 άνθρωποι την ημέρα έρχονται να αγοράσουν αντικείμενα ή έπιπλα σε τιμές που δεν αντέχουν σε συναγωνισμό. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο είδος προσφοράς», λέει ο 47χρονος πρώην άνεργος.

Η λογική της λειτουργίας αυτών των καταστημάτων είναι απλή:
ο ιδιοκτητης, παίρνει όλα όσα οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να μην χρησιμοποιησουν αλλο, επισκευάζει ό,τι χρειάζεται και τα μεταπωλεί σε πολύ χαμηλές τιμές. «Είναι απίστευτο τι μπορεί να καταλήξει στον σκουπιδοτενεκέ η στην αποθηκη» λέει δείχνοντας μηχανήματα μουσικής σε πολύ καλή κατάσταση.

Τα κέρδη από τις πωλήσεις χρησιμεύουν για να πληρώνονται το νοίκι και οι μισθοί των δέκα υπαλλήλων. «Δεν βγάζουμε κανένα κέρδος, και αν στο μέλλον μείνουν χρήματα στην άκρη θα τα δώσω σε μια φιλανθρωπική οργάνωση» τονίζει ο Μάσκολους, ο οποίος απορρίπτει οποιαδήποτε κρατική επιδότηση.

Σε όλη τη Γερμανία (οπως και σε αλλες χωρες), τέτοιες πρωτοβουλίες παρουσιάζουν άνθηση.

Υπολογίζονται σε 350, ενώ κάθε μήνα ανοίγουν τις πόρτες τους καινούργια καταστήματα. Πολλές μελέτες άλλωστε δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια οι μισθοί παρουσιάζουν στασιμότητα και οι ανισότητες έχουν αυξηθεί. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 οι καθαροί μισθοί έχουν ελάχιστα αυξηθεί και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ελάχιστη ή καθόλου περιουσία είδε τη συνεισφορά του στον εθνικό πλούτο να μειώνεται από το 2002 ώς το 2007 κατά 1,5%.

Η πελατεία του Sozialkaufhaus δείχνει τον τρόπο που ζουν οι πιο ανημποροι οικονομικα,
οι ανεργοι κ.α. ( διατηρωντας την αξιοπρεπεια τους)

Η 35χρονη Ελίζαμπετ Φιλιποβίτσι, ανύπαντρη μητέρα και έγκυος στο τέταρτο παιδί της, έρχεται συχνά εδώ. «Με ένα εισόδημα νοικοκυράς που φτάνει τα 600 ώς 800 ευρώ τον μήνα, δύσκολα μπορώ να καλύψω τα έξοδά μου» λέει η μικροσκοπική γυναίκα ψάχνοντας να αγοράσει ένα παντελόνι για τον 7χρονο γιο της.
Δίπλα της, δύο συνταξιούχες ψάχνουν μια κούτα γεμάτη σεντόνια. «Η σύνταξή μου είναι πολύ χαμηλή» παραπονιέται η μία από αυτές, αλλα εδω μπορω να αποκτησω οτι χρειαζομαι σε τιμες που ακομη αντεχω να ξοδεψω τα ελαχιστα χρηματα που εχω απο την προνοια.


θελετε περισσοτερα??
Οι υπολοιπες πληροφοριες που ακολουθουν ειναι στην Γερμανικη Γλωσσα (προς το παρον)

ενα σαιτ που εχει καταγεγραμμενα ολα τα αντιστοιχα καταστηματα στην Γερμανια και ηλεκτρονικο καταστημα.
Το βιντεο που ακολουθει ειναι απο τοπικο τηλεοπτικο σταθμο του Βερολινου (αφηγηση στα Γερμανικα)


Berlin News: Sozialkaufhaus - kewego
Man findet hier Kleidung, Schuhe oder Spielzeug für ein bis drei Euro. Es geht um das neue Sozialkaufhaus. Das satte Angebot richtet sich an alle. Es braucht keinen Speziellen Nachweis, dass der Kunde besonders bedürftig ist. Die angebotenen Waren sind ausschließlich Spenden und auch die Verkaufserlöse fließen wiederum als Spenden direkt in Projekte und Aktionen für Kinder und Jugendliche des Bezirks.




ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:
Ιδεες που μπορουν να βοηθησουν την κοινωνια μας, τους ασθενεστερους οικονομικα, τους εχοντες αναγκη αλλα αξιοπρεπεια, τον κοινωνικο ιστο της πολης η καθε πολης, σε αυτην την εξαιρετικα δυσκολη περιοδο οικονομικης στενοτητας που θα διανυουμε απο εδω και περα, ειναι ευπροσδεκτες για αναρτηση και για σχολιασμο.
Οι οπαδοι δεν ειναι καφροι - ειναι ενεργες ομαδες σκεπτομενων πολιτων, που αναλαμβανουν πρωτοβουλιες για το κοινο καλο. Πολλα τετοιας μορφης καταστηματα, ανηκουν σε διαφορων μορφων σωματεια!!

ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑΝΟΙ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου